Rendeljen füstölt fürjtojást!
  • (06)-30-655-8977
  • info@furjtojas.eu

Tojás étel

Évszázadokon keresztül a tojás az emberiség alaptáplálékaként szerepelt és szerepel napjainkban is. A tojás egyik legjelentősebb táplálékforrásunk, ez köszönhető magas tápértékének: fehérje- és  zsírtartalmának. A tojás teljes biológiai értékű fehérjéket tartalmaz, azaz az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák, melyeket az emberi szervezet önmagában nem képes előállítani. A tojásban ráadásul számos egyéb élelmiszerekben alig fellelhető vitaminok és a különféle biológiai folyamatokban nélkülözhetetlen ásványi sók is megtalálhatóak. Mindez biológiailag könnyen hasznosítható formában van jelen a tojás egyes alkotórészeiben.

A tojás tápértékén túl tehát számos kedvező élettani hatás kifejtésére is képes, fehérjén kívül rendkívül gazdag vitaminokban (tulajdonképpen a C-vitamin kivételével valamennyi vitamin megtalálható benne), ideális zsírösszetételű, mindemellett számos betegség megelőzésére ill. az öregedésbeli folyamat lelassítására alkalmas.

Többféle népesség étkezési szokásait tanulmányozva 383 kultúrkör fehérjeforrásul 94%-ban a tojást és a baromfihúst használja.

A baromfitojások közül bár a tyúktojás fogyasztása a leghétköznapibb, azonban kiemelendő, hogy a fürj tojása jóval magasabb, 60% tojásfehérje tartalmú. A fürjtojás emellett számos egyéb hasznos vitamin forrása.

tojás étel

A tojás étel legnagyobb előnye, hogy a legoptimálisabban működtetik a gyomor- és bélrendszer emésztésért és anyagcseréért felelős szakaszát. Mindezt a tojás ételek nagyon könnyen fogyasztható viszonylag kis mennyiségben váltják ki, míg más ételekből hasonló hatáshoz meglehetősen nagy adagok szükségesek.

A fürjtojás tömege kb. 10 gramm, energiatartalma 15 kcal. Kis beltartalma ellenére egy fürjtojás jóval nagyobb vitaminértékkel és alacsonyabb koleszterinszinttel bír, mint egy tyúktojás. A fürjtojás még nyersen fogyasztva is a legegészségesebb és legbiztonságosabb tojás étel.

A fürjtojás energiaértéke igen magas, zsírsav összetétele: 2/3 telítetlen, 1/3 telített zsírsav. Ez az arány szinte megegyezik azzal az aránnyal, ahogy a tenyésztők etetik a fürjeket. A telítetlen zsírsav jótékony az emberi szervezetre. Az omega-3 és omega-6 zsírsavak esszenciális zsírsavak, szervezetünk nem képes előállítani, csak táplálékkal tudjuk bejuttatni, pl. tojás étel formájában.

 

A tojás tehát alapvető élelmiszer a konyhában, számtalan tojás étel és egyéb étel alapanyaga nyersen vagy sütve-főzve. Lágytojás, rántotta, tükörtojás, rántott ételek panírja és számos étel összetevője a tojás. Gyorsan és rövid időn belül készíthető tojás étel, mely ételek a tojás fent ismertetett jellemzőinél fogva hosszú ideig laktatóak. Reggelire különösen ajánlott a fehérjefogyasztás, bundáskenyér, lágytojás pirítóssal, hogy csak a legegyszerűbb ételeket említsük. Szájhagyomány szerint a séfek legalább 100 féle módját ismerik a tojás felhasználásának, így tojás étel készítésének.

Hasznos tanácsok tojás ételek készítéséhez