Rendeljen füstölt fürjtojást!
  • (06)-30-655-8977
  • info@furjtojas.eu

Shiso levél

A Shiso az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. Őshazája Délkelet-Ázsia. Igénytelen növény, kellő mennyiségű csapadék és napfény mellett bárhol elél.

Shiso levélEgynyári, lágyszárú növény, bolyhos szára vagy lila vagy zöld színű, ez alapján beszélünk vörös és zöld shiso-ról. Kinézetre a fodros bazsalikomhoz hasonlítható. Levelei apró szőrökkel fedettek, a levelek vállai tompák, de csúcsai kihegyesedők, szélük pedig fogazott.

A shiso Ázsiában kulináris gyógynövény, kitűnő fűszer, úgy is hívják, hogy „a kínai bazsalikom”. A kínai konyha kedvelt és sokat használt fűszere, íze leginkább a fahéjra, ánizsra és az édesgyökérre hasonlít. Termesztik tehát aromás leveleiért, amit többnyire frissen használnak. Sziklevele is ízesítőszer.

A vörös shiso akajiso, aka shio neveken ismert. Az umbeboshit és az eltett gyömbért is színezik vele. A vörös shiso-t néha kiveszik az umbeboshi mellől és megszárítva, porrá zúzva őrölt fűszersóként használják „shiso momiji” néven.

A vörös shiso leveleit gyönyörű formájukért termesztik. Olajban süthető levelei fantasztikus dekorációk sült húsokhoz, köretekhez.

 

 

A zöld shiso, más néven aojiso, ao shiso fűszeresebb aromájú, mint a vörös shiso, ez részben magas festékanyagának is köszönhető, akár színező szerként is használhatjuk. A zöld shisot sashimi, saláták, sushi és tempura ízesítésére használják.

Mire használják a Shiso levelet?

A shiso felhasználás igen sokrétű, a távol-keleti országokban más-más fajtáját termesztik.

Japánban látványos és aromás leveleit főképp friss fűszerként, ételszínezékként használják, de Japánban a shiso virágbimbóját is fogyasztják.

Kínában a Perilla var. Frutescens fajtája a legismertebbe, melynek szárított magját fűszerként használják. A perillameg olajipari felhasználása a lenolajhoz hasonlítható.

De más-más változata használt Koraában és Vietnámban is.

A shiso teafőzetét egészségügyi hatásai miatt kedvelik, elsősorban gyulladáscsökkentő ereje miatt használják. A shiso leveleinek antiallergén hatást tulajdonítanak, a kínai gyógyászat allergiás tünetek enyhítésére, valamint viszkető bőrpanaszok, duzzanatok kezelésére alkalmazza.

A Japán SHISO levél szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásai

 

Népi használatban a következő esetekben alkalmazzák:

Ez a termékünk szezonális, minden év júliusától október végéig rendelhető. Amennyiben szeretne rendelni, kérjük keressen minket telefonszámainkon.