Rendeljen füstölt fürjtojást!
  • (06)-30-655-8977
  • info@furjtojas.eu

Miért a fürjtojás?

A tojás az emberek legjelentősebb táplálékforrása. Ez így van napjainkban és így volt mindig is. A tojás mindig is egyszerűbben megszerezhető volt, mint például a hús, s mind tápértéke, mind fehérje- és zsírtartalma vetekszik a húséval. Számos szárnyas tojását fogyaszthatjuk, mégis az emberi étkezésben a tyúktojás fogyasztása a legelterjedtebb.

A fürjtojás tojásfehérje tartalma az összes többi emberi fogyasztásra alkalmas madár tojásától nagyobb. Míg pl. a tyúktojás 55% fehérjét tartalmaz, a fürj tojása 60% tojásfehérje tartalmú. Az egészségtudatos életmódra törekvő emberek többsége felfedezte már a fürjtojás abszolút elsőbbségét, amiben nemcsak tojásfehérje koncentrációjának mennyisége, hanem számos egyéb vitamintartalma is kiemelhető. Napjainkban egyre inkább előtérbe helyeződik a fürjtojás, szemben a hagyományos tyúktojással, a japán fürjet a jövő baromfijaként emlegetik.

Miért van szükségünk fehérjére, ezáltal miért hasznost tehát az emberi szervezet számára a tojásfehérje és a fürjtojás fehérjéje?

A fehérje a legjobb aminosav. Fehérjékre a szervezet minden sejtjének szüksége van, mindenféle szövet, szerv, izom növekedése és az elpusztult sejtek pótlása fehérjét kíván.  A tojásfehérje, más néven albumin élettani jelentősége abban emelhető ki leginkább, hogy a baromfi a kevésbé értékes növényi fehérjék fogyasztása révén nagy értékű tökéletes fehérjét állít elő, erre az emberi szervezet nem képes. A fürjtojás igazi kincs, a legmagasabb biológia értékkel rendelkező fehérje-forrás. Egyetlen fürjtojás fehérjéje közel 3 dkg húsnak felel meg. A tojásfehérje pozitívuma, hogy könnyen és maximálisan emészthető, különösen főtt állapotban, s átalakítás, azaz sütés-főzés közben sem veszít értékéből. A fürjtojás fogyasztható nyersen, főzve, sütve, aszpikba, feldolgozva és füstölve egyaránt.

A fürjtojás tojásfehérje koncentrációja magasabb, mint a tyúktojásé, emellett beltartalma és magas vitaminértéke, valamint alacsony koleszterinszintje miatt is jóval hasznosabb az emberi szervezetnek, mint a hétköznapokban elterjedt tyúktojás. Kiemelendő tulajdonsága továbbá az eltarthatósága, hűtőben tárolva 90 napig, szobahőmérsékelten 30 napig őrzi meg szavatosságát.

Egy japán fürj éves tojáshozama megközelítőleg 300 darabra tehető.