Rendeljen füstölt fürjtojást!
  • (06)-30-655-8977
  • info@furjtojas.eu

Japán fürj

A japán fürj a madarak osztályába tartozó faj. A madarak osztályán belül a tyúkalakúak rendjébe és a fácánfélék családjába tartozik. Rovarokkal és más gerinctelenekkel, valamint magvakkal táplálkozik.

A japán fürj kelet-ázsiai madár, a füves területek és a gabonaföldek jellemző faja, kerüli a vizenyős és erdős területet. Háziasítása a XI-XII. századra tehető, Kínában, Koreában és Japánban háziasították először.

Természetes körülmények közötti szaporodása évi kétszeri költést jelent, sűrű növényzetbe rejti fészkét és egyszerre 7-8 tojást rak. Tojásai 18 napi kotlás után kelnek ki, fiókái fészekhagyók.

A japán fürj húsa igencsak ízletes, az első írásos feljegyzés a XII. századból származik, mely szerint a japán császár fürjhúst fogyasztott, hogy a tuberkulózist elkerülje. 1910-re nemzeti eledellé vált Japánban a fürjhús. Európában az 1900-as évek elején kezdték tenyészteni a japán fürj madarat húsáért.

japán fürjA japán fürj teste zömök, nyaka kissé hosszú, állebenye nincs. Lábai tollatlanok, de nyaka és feje tollal fedett. A kifejlett fürj súlya mindössze 18-20 dkg. A japán fürj többféle színváltozata ismert: vadszínezetű, foltos-tarka, barna, búza, fehér, fehér-vadas, csoki színűek. Tojásátmérője: 6,5-7 mm. A kifejlett japán fürj átlagos testtömege: 18-20 dkg.

A japán fürj kakasok melltollazata egyszínű, míg a tojóké pettyezett, ez 4-5 hetes korra realizálódik. Egyéb színváltozatú fürjek nemét csak az ivarérettségi kor elérésekor lehet megállapítani, a kakasok kloákája feletti dudor alapján. A japán fürj ivarérettsége tojóknál a 42. naptól, kakasoknál szintén 42. naptól kezdődik.

 

 

A fürjtojók intenzív tartásnál (fűtött, világított helyen) 6 hetesen, természetes tartásnál 10-12 hetesen kezdenek el tojni; éves tojáshozamuk körülbelül 250 tojás, melyek átlagtömege 16-17 gramm. A fürjtojás a legegészségesebb baromfitojás, a tyúktojáshoz képest fehérjetartalma magasabb, több vitamint és ásványi anyagot, mindemellett kevesebb koleszterint tartalmaz. A japán fürj tojásának gyógyhatása felmérhetetlen, de kitűnő kozmetikum is.