Rendeljen füstölt fürjtojást!
  • (06)-30-655-8977
  • info@furjtojas.eu

A füstölt fürjtojás

Az emberiség történetében az élelmiszerek hosszantartó fogyasztásra való alkalmassá tétele mindig is központi téma volt. De hogyan lehet a fürjtojás fogyaszthatósági idejét megnövelni? Mielőtt ismertetnék a fürjtojás konzerválásának mibenlétét, ejtsünk néhány szót magáról a fürjtojásról.

A fürjtojást, mint neve is mutatja a japán fürj madárnak köszönhetjük. A japán fürj egy éven belül általában kétszer kotlik. Tojásait a földön, mélyedésekbe rakja le, egyszerre maximum 8 tojást. A fürjtojás kinézetét tekintve apró, fehér alapon barna pettyes héjú, alakjában a normál tojással megegyező formájú tojás. A fürjtojások színárnyalata és rajzolata azonban mindig más.

FürjtojásA fürj tojása igazi ínyencségnek számít. Egy fürjtojás tömege átlagosan 10 gramm, energiatartalma 15 kcal. Bár a fürjtojás méretét tekintve igen apró, vitaminértéke jóval magasabb a többi szárnyas tojásáénál, s koleszterinszintje pedig a legalacsonyabb valamennyi között.

Számos kultúrában a fürjtojás az egészséges táplálkozás alapanyaga, hisz hatszor több ásványi anyagot (foszfor, réz, vas, cink) és vitamint (pl. B vitamin) tartalmaz, mint a legáltalánosabb körökben fogyasztott tyúktojás. Elmondható, hogy a fürjtojás a legegészségesebb és legbiztonságosabb fogyasztású tojásféle.

Annál inkább tápláló a japán fürj tojása, minél természetesebb körülmények között él maga a kotló madár. A fürj gyógyhatású tojásainak és egyszerű tartási követelményeinek köszönhetően egyre kedveltebb háziszárnyassá növi ki magát, már-már helytálló a „jövő baromfija” elnevezés használata rá.

A fürjtojás nagy fehérjetartalma miatt romlandó termék, megfelelő kezelést és tárolást igényel, hogy a gyors romlástól megóvjuk. A fürjtojás tartósításának módszere a füstölés. A füstölés, mint tartósítási eljárás annyira a régmúltba nyúlik vissza, hogy régészeti ásatások igazolják, hogy a szárítás és sózás mellett ez volt a harmadik legősibb tartósító eljárás. Teljes bizonyossággal kijelenthetjük, hogy amióta az emberiség ismeri a tüzet, füstjét húsok, halak konzerválására is használta. A régmúlt korokban a füstölés hozzátartozott a mindennapi élethez, az ételek mindennapos, házi tartósításához. A húsok és sajtok füstölése mindenki számára ismert eljárás, de hogy a tojást is füstöljük, különösképpen a fürjtojást, ez lehet, hogy sokaknak újdonság.

A fürjtojás a füstölés révén nemcsak hogy tartós élelmiszerré válik, hanem önmagában is nagyon ízletes, étvágygerjesztő ételt kapunk. A füstölt fürjtojásnak igen nagy szerepe van a vendéglátásban is. Kiválóan alkalmas szendvicsek, hidegtálak díszítésére, ízesítésére.

A füstölés a konzerválás és jobb ízvilág biztosítása mellett egyéb hasznos célt is szolgál az élelmiszerekkel kapcsolatban. A füstöléssel meggátoljuk a baktériumok szaporodását oly módon, hogy a fürjtojás nem veszít tápértékéből sem.

Hogyan készül a füstölt fürjtojás?

A 250 darabos dobozokban érkező nyers, friss fürjtojás feldolgozása, füstölése, ezáltal tartósítása a következő módon zajlik. Első lépés a mosás, ezt követi a szárítás és szennyezett tojások fertőtlenítése. A friss tojásokat 10 percig fertőtlenítő folyadékba helyezzük, hogy a fertőtlenítés megakadályozza vagy minimalizálja a légi úton történő szennyeződéseket. A fertőtlenített, feldolgozásra kész tojásokból úgy készül füstölt fürjtojás, hogy a füstölésre szánt tojásmennyiséget egy éjszakára sós vízbe helyezik. Maga a füstölés egy nagy fém kamrában zajlik, bükkfa segítségével. A kész füstölt tojás csomagolása többféle kiszerelésben (10,20 és 50 darabos) lehetséges, papírdobozos vagy hajlékony műanyag fóliatasakban, melyekben felöntőlé (étolaj) van a tojások körül és ez rugalmas csomagolást biztosít. A kész füstölt fürjtojás ezt követően áll vevőink rendelkezésére. Igény szerint, kereskedelmi célra, díszdobozba (színes papírkarton) tesszük.

Miért a fürjtojást tartjuk a legjobbnak?

A tojás az emberek legjelentősebb táplálékforrása. Ez így van napjainkban és így volt mindig is. A tojás mindig is egyszerűbben megszerezhető volt, mint például a hús, s mind tápértéke, mind fehérje- és zsírtartalma vetekszik a húséval. Számos szárnyas tojását fogyaszthatjuk, mégis az emberi étkezésben a tyúktojás fogyasztása a legelterjedtebb.

Füstölt fürjtojásA fürjtojás tojásfehérje tartalma az összes többi emberi fogyasztásra alkalmas madár tojásától nagyobb. Míg pl. a tyúktojás 55% fehérjét tartalmaz, a fürj tojása 60% tojásfehérje tartalmú. Az egészségtudatos életmódra törekvő emberek többsége felfedezte már a fürjtojás abszolút elsőbbségét, amiben nemcsak tojásfehérje koncentrációjának mennyisége, hanem számos egyéb vitamintartalma is kiemelhető. Napjainkban egyre inkább előtérbe helyeződik a fürjtojás, szemben a hagyományos tyúktojással, a japán fürjet a jövő baromfijaként emlegetik.

Miért van szükségünk fehérjére, ezáltal miért hasznost tehát az emberi szervezet számára a tojásfehérje és a fürjtojás fehérjéje?

A fehérje a legjobb aminosav. Fehérjékre a szervezet minden sejtjének szüksége van, mindenféle szövet, szerv, izom növekedése és az elpusztult sejtek pótlása fehérjét kíván.  A tojásfehérje, más néven albumin élettani jelentősége abban emelhető ki leginkább, hogy a baromfi a kevésbé értékes növényi fehérjék fogyasztása révén nagy értékű tökéletes fehérjét állít elő, erre az emberi szervezet nem képes.

A fürjtojás igazi kincs, a legmagasabb biológia értékkel rendelkező fehérje-forrás. Egyetlen fürjtojás fehérjéje közel 3 dkg húsnak felel meg. A tojásfehérje pozitívuma, hogy könnyen és maximálisan emészthető, különösen főtt állapotban, s átalakítás, azaz sütés-főzés közben sem veszít értékéből. A fürjtojás fogyasztható nyersen, főzve, sütve, aszpikba, feldolgozva és füstölve egyaránt.

A fürjtojás tojásfehérje koncentrációja magasabb, mint a tyúktojásé, emellett beltartalma és magas vitaminértéke, valamint alacsony koleszterinszintje miatt is jóval hasznosabb az emberi szervezetnek, mint a hétköznapokban elterjedt tyúktojás. Kiemelendő tulajdonsága továbbá az eltarthatósága, hűtőben tárolva 90 napig, szobahőmérsékleten 30 napig őrzi meg szavatosságát, de az Európai Úniós szabályok szerint csak három hétig tárolható.

Egy japán fürj éves tojáshozama megközelítőleg 250 darabra tehető.

Füstölt fürjtojás kiszerelések

A fürjtojás kiszerelési egysége kínálatunkban 10 és 50 darabos füstölt fürjtojást tartalmazó tojásdoboz (szavatossági ideje 70 nap), illetve natúr konzerv (8-10 darabos – 200 grammos illetve 30 darabos – 700 grammos)  sós lében tárolt tisztított fürjtojás. A konzerv fürtjtojás szavatossági ideje 1 év.

A fürjtojás eltarthatósága

A fürjtojás kiemelendő tulajdonsága hosszan tartó eltarthatósága. A friss fürjtojás hűtőben tárolva 90 napig, szobahőmérsékelten 30 napig őrzi meg szavatosságát. Fontos előírás, hogy csak ép, sértetlen tojáshéjú, szárazon megtisztított tojást tároljunk. Az ideális tárolási hőmérsékelt 5-8 C fok közötti. A szobahőmérsékleten tárolt friss tojás egy nap alatt többet veszít frissességéből, mint hűtőben tárolva több napon keresztül.

Mint minden tojás, a fürjtojás is az első héten igazán friss, biztonságosan készíthető belőle lágy tojás, buggyantott tojás egyaránt.

Hogyan ellenőrizhető egy tojás frissessége?

A legismertebb módszer a tojás vízbe helyezése. A friss tojás leül a víz aljára, az idősebb középen úszik, a legrégebbi pedig felmegy a víz tetejére a nagy légzsák miatt.

A másik ismert módszer a rázás, az egynapos fürjtojás gömbölyű végénél levő légkamra ekkor még alig észlelhető, ez napról napra kissé nő. Egy egészen friss fürjtojást ha fülünkhöz emelve megrázzuk, nem hallunk semmit, de néhány nappal később már gyenge, tompa hangot hallat.

A tojás eltarthatóságát minden esetben tartalmaznia kell a csomagolásnak. Annak az időpontnak a rábélyegzése, amikor a tyúk tojta, nem kötelező, de a tojás eltarthatósági idejét fel kell tüntetni.

A friss tojás tárolására a legcélszerűbb a tojástartó műanyag doboz, un. tojásdoboz használata. A tojásdoboz tiszta, kifolyt tojástartalomtól mentes legyen illetve szellőzőnyílásokkal legyen ellátva. Csak ép, szárazon megtisztított tojást tároljunk, száraz, hűvös helyen, maximum 5-12 C -on. 5 C alatt méginkább eláll a tojás.

Ha azt szeretnénk, hogy tovább friss maradjon a tojás, csúcsával felfelé tároljuk (ekkor viszont leereszkedik a sárgája a fenekébe). Akkor tegyük csúcsával lefelé a tojásdobozba, ha azt szeretnénk, hogy sárgája középen legyen – így viszont hamarabb romlik.