Rendeljen füstölt fürjtojást!
  • (06)-30-655-8977
  • info@furjtojas.eu

A fürj tenyésztojás

A fürj tenyésztojás iránti kereslet az utóbbi években jelentősen megugrott. Ez köszönhető a fürj ízletes húsának, gyógyhatású tojásainak, magas tojáshozamának, valamint annak a tényezőnek, hogy a fürjcsibe nagyon hamar (17. napon) kikel a tojásból és ideális körülmények között hamar, általában a hetedik héten belül elkezd tojni. Gazdaságos, egészséges dolog tehát a fürjtenyésztés. A fürj maximálisan esedékese a jövő baromfija címre.

Ha valaki fürjet szeretne tartani, első lépés a megbízható minőségű fürj tenyésztojás beszerzése, amire kínálatunkban Önnek is lehetősége nyílik. A fürj tenyésztojás a kifejezetten tojástermelési céllal nevelt fürjek tojása. Az általunk kínált fürj tenyésztojás megbízható feltételek között jön létre, biztonsággal állítjuk, hogy maximális keltetési arányt nyújtanak tenyésztojásaink. Ez köszönhető a megfelelő tenyészállat célzott kiválasztásának és táplálásának.

A fürj tenyésztéstojás keltetésének folyamatában a felkészülés első lépcsőfoka a megfelelő tenyészállatok kiválogatása. Célszerű minél több vérvonalból összeállítani a törzseket, főképpen a hím ivarú fürj legyen idegen vérvonalú, legalább minden második évben. A tenyésztés időszakára a fürjeket alaposan fel kell készíteni, vitaminokkal, nyomelemekkel, ásványi anyagokkal, megfelelő takarmánnyal. A tenyésztojások begyűjtése általában január végén kezdődik. Kiemelt figyelmet fordítsunk arra, hogy csak ép, egészséges, tiszta tojások kerüljenek keltetésre.

A tenyésztojások gondos tárolást igényelnek, ami nem haladhatja meg a 8-10 napot, mert az a kelés-arány rovására mehet. A fürj tenyésztojás tárolása 8-10 C hőfokon történik, enyhén sötét helyen és naponta egyszer meg kell forgatni őket. A tojáskeltetés keltetőgéppel és fürjkotlós által is történhet. Keltetőgépből 17-18. napon, fürjkotlós által a 18-19. napon kelnek ki.

Tudni kell, hogy egy kikelt fürj első tojásai csak étkezésre jók, keltetésre nem. A tojó ivarérettségekor, azaz a 7 hetes korától kezdődően tojik. Keltetés céljára csak 10 héttől tojt tojások alkalmasak. Természetes tartásban egy évben kb. 250 tojást tojik a japánfürj.