Rendeljen füstölt fürjtojást!
  • (06)-30-655-8977
  • info@furjtojas.eu

Fürj tartása

A fürj tartás kapcsán beszélhetünk intenzív és extenzív tartásról. A lényeg, hogy állatbarát környezet és bánásmód valósuljon meg, hogy a fürjek egészséges fejlődését ne gátoljuk. Szem előtt kell tartani a fürjek alapvető életszükségleteinek biztosítását, lehetőleg oly módon, hogy ez közelítsen a természetben élő vad fajtársaik életmódjához.

Extenzív tartás esetén élnek és táplálkoznak a fürjek eredeti életmódjukhoz leginkább hasonló körülmények között. Bár a fürj jól repülő madár, a szökésveszély miatt zárva tartható csak, pl. épületen belül vagy kint a szabadban, de zártan úgy, hogy extenzív tartásmódnál a mozgásigényük maximálisan meg van hagyva. Az így tartott japán fürj élénk, egészséges, kedvére mozoghat, kapirgálhat, fürdőzhet.

Az extenzív tartáson belül beszélhetünk még ökológiai vagy bio tartásról, amikor szigorú szabályok és feltételek betartása mellett zajlik a fürj tartása, a fürjtenyészet, s eredményeképp a fürj tojása és húsa mentes minden ipari előállítású takarmánytól és teljesen mentes minden kémiai vegyszertől, gyógyszertől.

Fürj tartásaA fürj intenzív tartása kihasználja azt, hogy a japán fürj nem helyigényes, egy négyzetméter területen 20 fürj is biztonságosan eltartható, holott természetesen minél nagyobb a helyük, annál jobban érzik magukat. Intenzív tartás esetén tehát a fürjeket zárt ketrecekben tartják, sokszor nagyüzemi tápot esznek. A sok fehérjével dúsított gyors hízlalástól (a fürj ilyen tartás mellett 6 hét alatt eléri a vágósúlyt), kevés mozgástól a mellük zsíros lesz és húsuk íze is veszt zamatából.

A fürj tartása kapcsán van néhány megszívlelendő tanács. A fürjek nagyon szeretnek homokban fürdeni, ezért ha örömet akarunk szerezni neki, helyezhetünk egy kis tálkában homokot a ketrecbe.
Tojófészek kiépítése nem szükséges, de megpróbálkozhatunk vele, akár egy kisebb kartondoboz szénával, szalmával vagy puha faforgáccsal kibélelve is megteszi.

 

A fürj tartása mellett a takarmányozása kapcsán a legfőbb elírás, hogy ha táppal etetünk, annak fehérjetartalma legalább 18%-os legyen, ilyen pl. a fácán indító- és nevelő táp, ez tökéletes a fürjek táplálására is. De ne feledkezzünk el a vitaminozásról sem, erre a célra kiváló termékek állnak rendelkezésre és ahhoz, hogy az állatok jó kondícióban, egészségesen éljenek, állatnak való ecet vízbe adagolását is javasoljuk. Ezeket havonta egyszer egy héten keresztül az ivóvizükbe keverve kell adagolni. A fürjek nagyon szeretik az apró magvakat, pl. repce, köles, valamint a zöldeket, pl. tyúkhúr.