Rendeljen füstölt fürjtojást!
  • (06)-30-655-8977
  • info@furjtojas.eu

Fürj ketrecek

A fürj tartásához biztonságos, praktikus ketrecre van szükségünk

A fürj ketrec ajánlott mérete: 125 x 60 x 35 centiméter.

Padozat: Alapesetben rács, de a rács funkciója csak annyi hogy megtartsa a belehelyezett padlót, ami lehet OSB, CK lap, karton papír vagy műanyag háló. A padozat tálcaként is kihúzható a takarítást megkönnyítendő.

Fürj ketrec készítés

A fürj ketrec készítés első lépése a ketrec aljának és tetejének elkészítése. Célszerű a falra szerelni, megakadályozván az aljzaton esetlegesen előforduló kisállatok (egerek, patkányok, bogarak) ketrecbe jutását. De jó megoldás, ha lábakon álló ketreceket készítünk. Mérete falra szereléskor a helyiség szélességétől függően pl. 200 cm hosszú, mélysége 90 cm mély, magassága 50 cm. A ketrec alját és felső lapját egy erős vázra ráerősítve helyezzük a falra. Az ajtók felhelyezésénél figyeljünk arra, hogy ha nagy takarításra kerülne sor az egyik ajtó egy mozdulattal könnyen levehető legyen. A rácsozat maximum 1 cm lyukbőségű legyen.

A fürj itató elmaradhatatlan kelléke a ketrecnek. Ahány tenyésztő, annyi fajta itató megoldás létezik. Van ki kívül, van ki belül, más lógatva vagy a padlóból kiindulva, olcsó vagy éppen drága berendezést használ itatásra. Kis ráfordítással, kreatívan mi magunk is készíthetünk itatóberendezést egyszerű üdítős flakon felhasználásával. Hogyan?

Szükségeltetik 1 db, nyulaknak szánt itatószelep, 1 db tetszés szerinti literes ásványvizes flakon kupakkal, spárga.

Első lépésként az ásványvizes flakon kupakját előbb vékony fúróval, majd 8,5-ös fúróval óvatosan sorja menetesre kifúrjuk, majd az itatószelepből eltávolítjuk az erős rugót, s rugó nélkül összerakjuk a szelepet és óvatosan a kupakba csavarozzuk. A flakon aljára spárgát kötünk, s egy kampóra akasztjuk. Ezután teletöltjük vízzel a flakont, és megfordítva, fejjel lefelé felakasztjuk. A fürjek a szelepen keresztül csipkedik ki a fizet a flakonból, s a felesleges víz összegyűjtésére a flakon alá edényt helyezhetünk, közepére célszerű nehezéket is tenni, nehogy felboruljon. Az itt összegyűlő koszos víz egyszerűen kiönthető.