Rendeljen füstölt fürjtojást!
  • (06)-30-655-8977
  • info@furjtojas.eu

Mi számít egészséges ételnek?

Az étkezés, táplálkozás az emberi élet elengedhetetlen része, hisz az emberi szervezet megfelelő és egészséges működéséhez táplálékot vesz magához, amit vérhálózat útján juttat el az egyes sejtekhez. A felvett táplálék egy része elhasznált anyagaink pótlását vagy éppen anyagaink gyarapítását szolgálja, más része pedig az élettevékenységekhez nélkülözhetetlen energiaszükséglet fedezésére szolgál.

A táplálkozás mértékét az adott ember szervezetének szükséglete, illetve a felvett tápanyagok tápértéke határozza meg. Egy adott tápanyag, étel tápértékét energiaszolgáltatásának mértékével szokás jellemezni (kalória). Azonban nem közömbös az sem, hogy az egyes tápanyagokból milyen arányban részesül az emberi szervezet. Ételeinknek mindig tartalmaznia kell megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, mert ebből vonja ki a szervezet azokat az aminosavakat, melyeket önállóan nem képes előállítani. Elengedhetetlen, hogy táplálékunk tartalmazzon un. járulékos tápanyagokat, vitaminokat, melyek nélkül súlyos zavarok léphetnek fel szerveink működésében.

Egy felnőtt ember átlagos napi tápanyagigénye: 70 g fehérje, 50 g zsír és 500 g szénhidrát, mely átlagértékek a szervezet igénybevételével arányosan növekednek.  Ez tehát az egészséges táplálkozás alapja. Az egészséges ételek összeválogatásának mérvadója  különféle ételek, italok megfelelő arányban és mennyiségben megvalósuló rendszeres fogyasztása a fentiek figyelembevételével, s ezáltal számos betegség kockázata minimálisra csökkenthető. Tehát megfelelő mennyiségben kell étkezésünk során a szervezetünk számára energiát adó tápanyagokat (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) és energiát nem adó tápanyagokat (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) biztosítani. Minél többféle nyersanyag felhasználásával, minél többszínű feldolgozási módszerrel ízletes és változatos étrendet állíthatunk össze a mindennapokban magunk és családunk számára, s biztosítjuk a szervezet optimális működéséhez minden szükséges tápanyagokat.

Miért fontos az egészséges táplálkozás, az egészséges ételek fogyasztása? A betegségek kialakulásáért életmódunk mellett jelentős részben nem megfelelő táplálkozásunk a felelős. Mitöbb, a legsúlyosabb szív- és érrendszerbeli és egyéb betegségek 30-40%-a megelőzhető egészséges ételek fogyasztásával, az egészséges táplálkozással.

Egészséges ételek rövid összefoglalása:

  1. Gabonafélék. Egészséges táplálkozásunk alapja a gabonafélék napi többszöri fogyasztása, főként teljes értékű gabonaipari termékek révén. Teljes értékű gabona: melynek feldolgozása során a teljes tápanyagtartalom megtartott. Ilyenek a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, korpával, olajos magvakból készített pékáruk, barna rizs stb. Jelentős szerepük van az energia- és szénhidrátszükséglet szavatolásában, valamint fehérje- és vitamintartalmuk sem elhanyagolható.
  2. Zöldségek, gyümölcsök, főzelékfélék. Ezen táplálékcsoport tartalmazza a legnagyobb mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és élelmi rostot.
  3. Tej- és tejtermékek. Ajánlott napi mennyiség fél liter tej vagy annak megfelelő egység tejtermék fogyasztása. Hasznos kalcium és D-vitamin forrás, de a tejtermékek egyéb vitamintartalma is jelentős.
  4. Hús- és hústermékek, tojás. A húsok nagy mennyiségű teljes értékű fehérjét tartalmaznak, s egyebek mellett jó B-vitamin források. Húskészítmények nagy része 30-40% zsírt is tartalmaz, ezért napi fogyasztásra a soványabb húsok javasoltak. Belsőségek közül kiemelendő a máj tápértéke. Kedvező hatású a halhús, rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott, főleg a hideg tengeri halaké, magas omega-3 zsírsav-tartalmúk révén.

A tojás az emberek legjelentősebb táplálékforrása. Tápértéke a húsével vetekszik, mind fehérje, mind zsírtartalma tekintetében. A baromfitojások közül a tyúktojás fogyasztása a legáltalánosabb, holott a tyúktojás fehérjetartalmához képest a fürj tojása magasabb, 60% tojásfehérje tartalmú. A tojás fehérjekoncentrációja mellett számos egyéb vitamin forrása is.

A szervezet normális életműködéséhez nélkülözhetetlen a folyadékpótlás biztosítása, elsősorban tisztított víz, un. pí víz vagy lúgos víz formájában. Napi 2-3 liter folyadékra van szükségünk, amibe szilárd táplálékaink víztartalma is beletartozik.